Egy korszak fog lezárulni 2014 végén, amikor is a Lumpinee Boksz Stadion bezár, és egy újabb, korszerűbb helyszínre költözik Észak Bangkokba. A meglévő stadion a város szívében az üzleti negyedben van és így néhány igen értékes ingatlanon terül el, nagy volt a kísértés hogy eladják, végül így is tettek.

A Lumpinee stadion a Thai-hadsereg tulajdonában van és 1956-ban nyitotta meg először kapuit. A Rajadamnern Stadionnal együtt ez a két thai bokszos helyszín volt a leghíresebb Thaiföldön. A Lumpinee címek a legáhítottabbak az egész sportágon belül.

Az új stadion a jelenlegitől északra, kb. 30 km-re fog majd elhelyezkedni a Ram Intra úton, ami első alkalommal összezavarhatja a látogatókat, ha megtartja a “Lumpinee” nevet.

Jelenleg a legtöbb thai boksz stadion városi területeken helyezkednek el Thaiföldön, amelyeknél kétszintű árpolitika működik, beleértve a Lumpinee -t és a Rajadamnern-t is. A külföldiek bármit megfizetnek a belépőért (tipikusan 1000-3000 Baht), míg az otthoniak kevesebbet (200-500 Baht között).

Az életkora kérdéses és a tetején is van egy lyuk. Ennek következtében a felújítása vagy a cseréje régóta esedékes és a föld, amit kaptak a befektetőktől minden bizonnyal az lesz az alapja az új stadionnak, amelynek a várható építési költsége 380 millió Baht (2.731.250.000 Ft)

Befogadóképessége meghaladja a 8,000-et, amelyből körülbelül a fele ülő hely lesz, a másik fele – kicsit távolabb a ringtől – pedig álló hely lesz. A muay-thai stadionok a lóverseny pályákkal együtt az egyetlen olyan helyek Thaiföldön, ahol legális a fogadás és a közönség nagy része – általában a Thai rajongók – szeret is fogadni.

A legnagyobb probléma az új Lumpinee stadionnal az lesz, hogy meg kell győzni a turistákat, hogy tegyenek egy kis kitérőt északra, annak érdekében, hogy megnézzék, különösen, amikor a Rajadamnern Stadium nagyon közel helyezkedik el a Koh San úthoz.

Egy másik probléma is foglalkoztatja Major Gen Surakai Chuttumart-ot (aki a hadsereg népjóléti osztályának az igazgatója). Azért aggódik, mivel úgy látja, hogy a harcosok egyre kevésbé szórakoztatóak, mint elődeik voltak.

Napjainkban a bokszolók kevésbé erőteljesek és kiszámíthatóak a mozgásuk a ringben. Sokkal több figyelmet fordítanak a testiségre és ez az, amiért a thai boksz kezdi elveszteni a varázsát.

A régi Lumpinee lezárása és egy korszerűbb megépítése, korszakalkotó pillanat lesz, amely nagyban felel majd a thai boksz jövőjének formálásában.

Use Facebook to Comment on this Post