Hollandiában rengeteg híres Muay Thai harcos látott napvilágot. Ebben a fejezetben Ivan Hyppolite kerül bemutatásra. Beceneve „A Hydro” vagy „Hippo”, született 1964 október 7-én Suriname-ben. Kick boksz és Muay thai világbajnok. Jelenleg az amszterdami Vos Gym-ben edző. Ebben a klubban kezdte a karrierjét is (Johan Vos volt az edzője). Híres tanítványai közé tartozik Mirko CroCop és Remy Bonjasky is, illetve a 4-szeres K-1 világbajnok Ernesto Hoost sparring partnere volt.

Hippo legendás alakja a muay thai történelemnek. A világ minden részén meccsezett, szinte minden szabályrendszerben (Muay thai, Kick boksz, Savate…). A nagy hírnevét annak köszönheti, hogy óriási harcosokat sikerült megvernie, közöttük volt: Jomhod, Rayen Simson, Changpeuk, Perry Ubeda és Krongsak is. Ám ez nem elég, ő is egyike volt annak a kevés külföldinek, akinek sikerült elnyernie a világbajnoki címet a Lumpinee Stadionban (Pompet Naratrikun ellen szerezte meg K.O.-val).  Nagyon kitartó volt és szorgalmas. Olyan híres bunyósok mellé lehet állítani, mint Kaman, Hoost, Aerts és Dekkers. Sok éven át beszéltek egy Dekkers vs. Hippolyte összecsapásról, de sajnos ez sosem valósult meg, pedig az egy igazi háború lett volna. Végül 2000-ben bejelentette visszavonulását. Utolsó meccse Rayen Simson ellen volt (ez volt a 2. alkalom). Az első találkozás alkalmával kikapott, így bosszúra szomjazott. Nem meglepő, hogy a 2. találkozást óriási izgalom kísérte. Egy igazi adok-kapok küzdelem volt, de végük Hippo megszerezte a 69. és egyben az utolsó győzelmét. Ez egy tökéletes befejezése volt a kitűnő Muay Thai harcos karrierjének. Ő volt az első külföldi, akinek sikerült megszerezni a világbajnoki címet a Lumpinee Stadionban, ezzel történelmet írva. Hippo-t a WMTC (középsúly) és a K-3 World GP (1995, középsúly) cím elnyerése után csak úgy hívták ,„A vitathatatlan”. Agresszív stílusa jellemezte, kedvenc fegyveri közé számított a testrúgás, az erős ütései és a nagyszerű egyenes rúgásai.

Interjú:

Riporter: Ivan, úgy tűnik, sok ember megfeledkezik arról, hogy Hollandiának gazdag történelme van a Muay Thai-t tekintve. Te vagy az egyike a sikeres harcosoknak, aki thai harcosokkal küzdött és sikeresen. A mérlegedet tekintve, hány thai ellenfeled volt?
Ivan: Azt hiszem, olyan 15-20 között lehet. Ezek a meccsek többnyire Hollandiában és Thaiföldön voltak.
Riporter: Vegyük át néhány kemény meccsedet. Elsősorban kezdjük Jomhod Kiatidadisak-kal.
Ivan: Ez a küzdelem Phoenix-ben, Arizonában volt. Én voltam az esélytelenebb, és nem sok ember hitte, hogy van esélyem Jomhod ellen nyerni. Utánam volt még más nemzetközi meccse, de akkor én verekedtem vele, én voltam neki az elsődleges. Ő volt a Lumpinee és a Rajadamnern Stadion bajnoka, ami nagyon ritka eredmény Thaiföldön. Megvertem kiütéssel és a thai-ok sokkot kaptak ettől. Jomhod volt a „posterboy’-juk őt küldték, hogy rúgja szét ennek a „Farang”-nak a seggét. Nem örültek neki, hogy látták őt kiütéssel veszteni, és azt hiszem egy ideig büntetésben volt az edző táborban.
Riporter: A híres Fanta Attapong-gal szintén megküzdöttél. Ő ismert volt ringbeli bohóckodásairól. Veled szemben is próbálkozott?
Ivan: Haha, persze, egészvégig azt csinálta. A meccs Hong Kong-ban volt és már a karrierjének a leszálló ágában volt. Az első menetben kiütöttem egy könyökkel. Emlékszem, amikor lement még, akkor is vigyor volt az arcán.
Riporter: Krongsak-kal szintén megméretettél, kétszer is.
Ivan: Igen, első alkalommal Párizsban, másodjára pedig Hollandiában. Abban az időben „Óriás Gyilkos”-ként volt ismert. Krongsak döntetlent játszott Dieselnoi ellen és ő volt az egyetlen, aki Rob Kaman 6 éves nyerő szériáját megtörte, de azt gondolta rólam, hogy én jobb harcos voltam nála. És azt hiszem ez egy óriási bók egy ilyen remek harcostól és ez sokat jelentett nekem.
Riporter: A Pompetch elleni küzdelmed szintén különleges volt.Pomptech-et „ A fekete szupermen” néven ismerték. Ez meccs ment a WMTC címért (ma már WMC-ként ismert a helyesírási korrekció miatt, Muay Thai-ról Muaythai-ra). Ez egy becses cím volt ez adott helyet a Muay thai Walhalla-ja* (a Lumpinee Stadion). Megnyertem ezt a meccset K.O.-val és ezzel megnyertem a címet is ott, egy kiemelkedő harcos ellen (Pomtech), ez egyedülálló élmény volt.
Riporter: A jelenlegi thai harcosok közül van kedvenced?
Ivan: Hogy őszintén bevalljam, nem követem ezeket a dolgokat az elmúlt időszakban. De az elmúlt években láthattad, hogy az igazi muay thai jön vissza. Azt kell mondanom, hogy a jelenlegi thai harcosok különböznek a régi iskola harcosaitól. De a harcosok közül ebben a pillanatban Yodsaenklai és Bovy-t szeretem. Ők tényleg azért jönnek, hogy pusztítsák az ellenfeleiket és szeretnék kiütni őket.
Riporter: Mit jelent az, hogy a „jelenlegi thai harcosok különböznek a régi iskola harcosaitól?”
Ivan: Tisztelet a kivételnek, de ha megnézed, azt láthatod, hogy lassan kis üzletemberekké vállnak. Napjainkban a pénz sokkal fontosabb. Sok harcos lazán veszi a dolgokat, épphogy kiprésel magából egy kis győzelmet és szinte csak pontozással nyernek, hogy elkerüljék a sérüléseket, hogy amilyen hamar csak lehet, vissza tudjanak térni a ringbe. Akkoriban igazi bajnokokat küldtek ki és azok a srácok megmutatták mi az a thai becsület. Veszteni egy farang ellen gyakorlatilag „nem lehetett”. Ha mégis megtörtént, akkor utána nem volt része meleg fogadtatásban, amikor visszatért Thaiföldre. Samart gondolkodás. De sok kivétel van. Ez az oka, amiért Bovy-t és Yodsaenklai-t említettem, mint kedvenceimet. De Saiyok és Anuwat is olyan thai harcosok, akik soha nem hátrálnak meg és kiütésre mennek. Ezt szem előtt tartva a Slamm szervezet jól tette, hogy felsorakoztatta őket a Slamm-ra!
Riporter: Mesélj többet a Samart sztoriról.
Ivan: Egy valós példa, arra, hogy mi történt egy thai-al, ha elvesztette a meccset és nem adta a legjobb formáját. Samart Payakarun közel verhetetlen volt abban az időben. Elérte azt a szintet, hogy szinte már semmilyen ellenfele sem volt, így elkezdted bokszolni és világbajnokká vált a WBC-nél. És mivel élvezte a luxust, elvesztette a címét Jeff Fenech ellen, annak ellenére, hogy ő volt a tuti befutó. Elvesztette a címét a saját hibájából és félt visszatérni Thaiföldre. Feldühödött tömeg várta őt, és úgy kellett visszajönnie, mint egy tolvajnak az éjszakában. Ezek után nyilvánosan bocsánatot kért a teljesítménye miatt a TV-ben.
Riporter: A Slamm-nél a thai hősöket látva teljes muay thai szabályrendszerben – csak ebben az időszakban – mint edző, hogy készíted fel őket erre?
Ivan: A csapatommal, a saját normál edzésünket csináljuk. De a könyök gyakorlása az nem valami olyan dolog, amit kesztyűvel tudsz csinálni. Amikor az embereim teljes Muay Thai szabályrendszerben küzdenek, akkor sok időt áldozok arra, hogy paoztassam őket. De mi így készülünk.

*Walhalla esetünkben először is Valhalla, azaz a Vikingek mennyországa hová a legnagyobb, legbátrabb hősök kerülnek.

Eredmények:

1995 – K-3 Grand Prix ’95 bajnok
1995 – W.M.T.C. Középsúlyú világbajnok a Lumpinee Stadionban, Bangkok, Thaiföld
1994 – K-3 Holland bajnokság bajnoka -76.2 kg
M.T.B.N. Világbajnok
W.M.T.A. Világbajnok -72 kg
1988 – W.K.A. Váltósúlyú világbajnok
4-szeres E.M.T.A. Muay Thai Európa bajnok
1986 – Savate Európa bajnok

-

Mérlege: 82 meccs, 69 győzelem (37 kiütéses), 10 vereség, 3 döntetlen

A Hydro vér:

Use Facebook to Comment on this Post