A thai box thaiföldi képviselőinek igazi életébe ritkán nyer bepillantást európai szem. A megnyert meccsek mögött húzódó zárt bokszvilág a világszerte több millió rajongó előtt általában titokban marad. A mymuaythai.com nemrég belesett a függöny mögé.

A thai harcosok élete nem könnyű, és ez alatt nem csak a vég nélküli kemény edzéseket kell érteni. Az egyes edzőtermek tulajdonosai a „rendszerurak”, akik gyakorlatilag korlátlan hatalommal rendelkeznek a harcosaik fölött. Egy teremtulajdonosnak új harcost felvenni és kiképezni nagy kockázat vállalását jelenti. Bajnokot alkotni nem rövid távú projekt, gyakran 8-10 év felkészüléssel jár. Thaiföldön a thaiboksz-edzőtermek (nevezzük őket kluboknak) bentlakásos rendszerűek, a szerződéskötést követően a klub gondoskodik a harcos ellátásáról (felkészítés, étkeztetés, kórházi számlák fizetése stb.), cserébe a meccsek nyereményének felét teszik zsebre. A szokás szerint ezen felül az edző jutalékot kap a versenyzőtől, és előfordul, hogy a klub egyéb költségekre hivatkozva még több pénzt szakít le a harcosról, a végén a nyeremény összegének töredéke marad csupán nála.

Nem ritka, hogy egyes klubokban megalázzák vagy akár fizikailag is bántalmazzák, éheztetik a rosszul teljesítő versenyzőket, és a szerződés alól nemigen lehet kibújni. A helyzet manapság jobb, kevesebb ilyen esetről hallani, de még mindig vannak olyan klubok, ahol ez számít normálisnak. A hatóságok keveset tesznek a versenyzők védelmében, legutóbb a szerződések maximális hosszát törvényileg nyolc évben állapították meg (ami még mindig hosszú idő), és például a Lumpinee stadion szabályzata szerint a nyeremény átvételekor a versenyzőnek személyesen is jelen kell lennie és átvennie a neki járó 50%-ot – ezzel próbálják megakadályozni, hogy a menedzser/klub elvegye a versenyzőtől a pénzt. Egyes versenyzők hajlandóak a meccsek megbundázására is, mert gyakran ez az egyetlen módja, hogy pénzhez jussanak, másképp a klub tulajdonosától függ a megélhetésük.

Ha egy versenyző szabadulni akar, két lehetősége van: vagy valaki kivásárolja a szerződését (híresebb harcos esetén ennek borsos ára lehet), vagy otthagyja a klubot (míg a szerződése továbbra is él), és saját edzőtermet alapít. Utóbbi általában azt jelenti, hogy amíg a szerződése le nem jár az otthagyott klubbal vagy jogi úton meg nem támadja a szerződést, Thaiföldön egyetlen szervezet sem lesz halandó meccset szervezni neki.

Legutóbb épp az egyik leghíresebb thai harcossal, Buakaw-val esett meg, hogy otthagyta a Por Pramuk edzőtermet a tulajdonosok bánásmódja miatt és éppen saját edzőtermet épít Szurinban – egyelőre nem léphet ringbe mindaddig, amíg a sporthatóságok felé nem bizonyítja be, hogy rosszul bántak vele előző klubjában.

Forrás: 
http://www.mymuaythai.com/archives/property-of-the-camp/ és Bangkok Post

Use Facebook to Comment on this Post