Ha kéne  egy szinonimát adnom a Muay Thai-ra, akkor az biztosan Saenchai PKSaenchaimuaythaigym lenne. Saenchai az elsöprő sebességet, a precizitást, az intelligenciát és a bájt jelenti – számunkra – az elmúlt több mint 10 évben. Ennek a fickónak, aki általában két fejjel kisebb az ellenfelénél, nem lehetetlen megcsinálnia azt, hogy belevigyorogjon az ellenfele arcába, majd úgy játsszon velük, ahogyan egy felnőtt játszik a gyerekkel.

A sok újdonsült Muay Thai rajongó már biztosan hallott Saenchai-ról vagy látott róluk ilyen “legjobb pillanatok válogatás” videót róla, de nem biztos, hogy értik is mennyire csodálatos ez a férfi a 13 Coins gymből. Összeállítottam egy 5 okból álló listát, amiért úgy gondolom, hogy Saenchai PKSaenchaimuaythai gym egy élő legenda és az a rendeltetése, hogy halhatatlanná váljon a „Muay thai csarnokában”, mindörökké.

Íme az 5 ok, amiért joggal lehet élő legendának nevezni őt:

1. Ő verekszik a legjobban

Anélkül nem lehetsz minden idők legjobbja, ha nem meccseztél a súlycsoportod legmagasabb szintű harcosaival. Annak ellenére, hogy a többéves promócióknak köszönhetően nem ritka, hogy sok tehetség felkerül a topba Thaiföldön, de még így is Saenchai egy speciális kivétel. Karrierje olyan sokszínű, hogy az elmúlt majdnem 15 évben nem kisebb harcosokkal nézett szembe, mint a legendás Lumpinee és Rajadamnern Stadionok mostani, múltbeli és jövőbeli bajnokaival. 2009-ben Saenchai elfogadta a kihívást az ikonoknak számító Sagetdao és Petchboonchu ellen, ugyanazon az estén, egymást követően vívott meccseken könnyedén megverte mindkettőjüket.

Saenchai az elmúlt tíz évben megverte az összes Lumpinee címet birtokló harcost 130 és 135 poundos súlycsoportban, kivéve a legutóbbi Lumpinee bajnokot, Yodwicha Por Boonsit-ot. Komolyan… gondold át ezt a kijelentést, csak egy pillanatra.

Saenchai sorra nyerte meg a Lumpinee öveket 4 különböző súlycsoportban, megnyert 3 Toyota Marathon bajnokságot, és két alkalommal elnyerte az év harcosa címet a jeles Sports Writes of Thailand-től, amelyek között csak nem 10 év telt el. Nehéz lenne megtagadni egy olyan embertől a Legenda státuszt, aki már 1999-től a világ legjobbjai között van.

Saenchai nemzetközi teljesítményén sem lehet semmit sem gúnyolni. Csak egyszer vesztett (egy olyan harcban, ami rendkívül ellentmondásos volt és a minden idők egyik legnagyobb francia harcosa, Fabio Pinca ellen). Ez az ember a 13 Coins-ból pusztító győzelmeket aratott olyanok ellen, mint Liam Harrison, Kevin Ross, Tetsuy Yamato, YetkinOzkul, a Lumpinee bajnok Damien Alamos és Houcine Bennoui.

2. Ő meccsezik a leggyakrabban

Saenchai július végére már 9-et meccsezett, ebből 7-et meg is nyert. Még két meccs van a menetrendjében, az egyik augusztusban, a „Dynamic left-kicket” Kongsak Sitboonee ellen és a másik a Max Muay Thai bajnokságon Andrei Klubein ellen, szeptemberben. Ez idáig már 11 meccs az évben, nem számítva azokat a lehetséges mérkőzéseket, amelyek lehetnek még októberben, novemberben és decemberben. Nehéz lenne még egy ilyen elfoglalt harcost találni a küzdősportokban, aki ilyen rendszerességgel küzd meg a legmagasabb szintű harcosokkal, és ez már évek óta így megy.

3. Ő egy zseniális taktikus

Van egy közös vonás a legnagyobb harcművészek – vagy úgy általában a sportolók – között, meg van az a képességük, hogy a kegyetlenséget a taktikával keverjék.

Bár lehet, hogy Saenchai a kreatív ugrócombosairól, cigánykerekes rúgásairól és közkedvelt lábváltogatásairól (sasszézásairól) ismertek, valójában a sikerének titka abban rejlik, hogy van egy rejtélyes képessége, aminek köszönhetően felfedezi a gyenge pontokat és teljesen kihasználja azokat.

Vizsgáljuk meg Saenchai legutóbbi meccsét a 2013-as Toyota Vigo Marathon elődöntőjén, ahol Vahid Sahabazival került össze, a torna korábbi győztesével.

Úgy tűnt, hogy Sahabazi jól hozta az első menetet, elkerülte Saenchai összes ütését, ültek az erős comb és testrúgások, miközben meg Saenchai hatékonyan hátrahajolgatott, hogy ezzel elkerülje a károk nagy részét. Tekintve, hogy a torna kezdőmeccsében Saenchai legyőzte ellenfelét, így Vahid eléggé magabiztosnak érezhette magát.

A másodikban viszont Saenchai bebizonyította, hogy miért is tartják minden idők egyik legnagyobb Muay Thai harcosának (Nak Muay), azáltal hogy a Thai Boksz történelmének egyik legtaktikusabb menetét produkálta. A menet elkezdődött és Saenchai úgy folytatta, ahogy korábban, kicsit próbálkozott és engedte Sahabazinak, hogy diktálja a tempót. Jött az ütéskombinációkkal és elvétette, ahogyan az első menetben. Sahabazi mosolygott és valószínűleg úgy érezte, mintha már nagyobb esélye lenne nyerni, mint a 13 Coins-i ikonnak.

Aztán szép csöndesen belekezdett Saenchai. Az első komoly csapás az volt, amikor a thai nyomult előre az ütéseivel, Sahabazi megingott a válaszaiban és hirtelen bekapott egy ütést az állára. Nekünk otthon egyértelmű volt, hogy Saenchai megváltoztatta mind az irányát, mind a szögét az ütéseinek. Ahelyett, hogy egyenesen vágott volna Vahid arcába, a csapások alulról felfelé jöttek, az iráni oldaláról

Sahazabi ideges és frusztrált lett, úgy mozgott, hogy lezárja a távolságot kettőjük között, pontosan úgy cselekedett, ahogyan azt Saenchai várta. Ahogy az iráni fellépett Saenchaihoz, félúton találkozott egy ütéssel, egy jó erős ütéssel, amely áttörte a fedezékét és Vahid a földre került. Miután 8-at rászámoltak egy kicsit kábult lett és elkezdett tőle tartani, ennek következtében Saenchai hátrálásra kényszerítette Sahazabit a menet hátralévő részében, teljesen lerombolta az önbizalmát és könnyedén befejezte a meccset.

Míg a „szerencsés” találat nem ritka a küzdősportokban, addig Saenchai módszere – amivel eltörli az erős, profi ellenfelek fizikai és mentális védekezését – közel tökéletesen megtervezett és kivitelezett volt. Egyetemessége és puszta intelligenciája felér Georgio Petrosyan-nal, és tiszta tehetsége, technikája páratlan a küzdősport világában.

4. Folyamatosan a súlycsoportja felettiekkel meccsezik

Az nem ritka, hogy a thai sokkal kisebb a nemzetközi ellenfelénél. Ez általában azért van, mert óriási különbségek vannak képességeikben egy azonos súlycsoportban lévő thai és farang között. Diessellek szereplése a Max Muay Thai-on egy újabb példa erre, ahogyan Pornsaneh Yetkin, Ozkul elleni meccse is. Rengeteg thai megy külföldre és a saját – természetes – súlycsoportjuk felett küzdenek, de csak nagyon kevesen mennek sokkal a sajátjuk fölé, mint pl. Saenchai, és még így is képes folyamatosan nyerni.

Saenchai már sok olyan meccset tudhat magáénak, ahol az ellenfelek közel 10 kg-mal voltak nehezebbek nála.  Ennek ellenére, még mindig az az általános vélemény, hogy veretlen és hogy még sokáig fog dominálni a külföldi harcosok körében az elkövetkező években.

5. Nem fél bővíteni (kipróbálja magát máshol is)

Nem fogsz túl sok thait látni a kickboxban, és erre meg is van az okuk. Az első természetesen az, hogy ez nem az ő komfort zónájuk. Ugyanez az oka annak, hogy a legnagyobb kickboxerek, mint például Giorgio Petrosyan, Robin Van Roosemalen és még sokan mások nem próbálják ki magukat a legjobb Nak muayok ellen magukat.

 Az általános vélemény ellenére, a thaiokat nagyon nehéz ráállítani erre a szabályrendszerre, és hogy felvegyék a kickbox ring ütemét. Nincs könyök, kicsi clinchelés, és nagoybb hangsúlyt fektetni az ütésekre, nem tűnik egy hatalmas átalakításnak, de hidd el, ez bizony az. Buakawot leszámítva nincs olyan thai, aki igazi sikereket ért volna el ebben a sportban. És ismét, senki Buakawon kívül nem kötelezte el magát amellett, h fizetős egymeccses küzdelmeken túl mást is elérjen.

A Yokkao szerint, úgy néz ki, hogy Saenchai lehet a kvöetkező thai bokszoló, aki megy a K-1 Gold-ra. A Yokkao bejelentette, miután Saenchai sikeresen debütált a Yosuke Mizouchi elleni kick boksz meccsen júniusban, hogy az erősen dicsért Nak Muay tehetségét szívesen venné a K-1 ring. Bár nem mondhatjuk biztosra, hogy milyen gyakran, vagy hogy mennyi ideig fog részt venni kick-boksz szabályrendszerben, de jó esély van arra, hogy úgy dönt, hogy nem egy, hanem két küzdősportban is eléri a csúcsot.

A végére egy összeállítás Saenchai-ról, mert belőle sosem elég:

Use Facebook to Comment on this Post