Ezek a rövid kis írások megfigyelések, és saját tapasztalok útján jönnek létre. Az első számban szó volt a kompressziós nadrág és a kompressziós szár edzésbeli előnyeiről. Ebben a cikkben az úgy nevezett sport alá-öltözetekről lesz szó.

Valamennyiünket érinti ez a téma. Előbb utóbb eljutunk egy olyan szintre az idő múlásával, hogy egyre több edzésre van szükségünk. Ezeknek különböző okai lehetnek. Versenyfelkészülés, egyszerűen csak szeretnénk feszegetni a határainkat, szórakozásból és még számtalan oka lehet. Az edzések időtartama és intenzitása is egyre inkább nő. Az amúgy is érzékeny bőrűeket ez jobban megviselheti, nem azért, mert nem bírja tovább mentálisan, vagy erőnléttel, hanem egyszerűen úgymond a „teste bedobja a törölközőt”. Kiszárad a bőre, és bizony az izzadság, nem kíméli. Egyre égetőbb és fájdalmasabb bőrpírok keletkeznek. Ilyenkor már nem igazán segít se krém se vazelin, pihenés kell, hogy regenerálódjon a bőr. A fürdés is csak szárítja, így egyre nehezebben gyógyul. Persze lehet kenegetni testápolóval megelőzésképpen, de sokszor már az sem segít. Vannak olyan emberek is, akik a felkészülés miatt akár napi kettőt is edzenek, a fogyasztásos időszakról nem is beszélve, amikor kemény izzasztások történnek. Viszont az a jó, hogy a tudomány az ilyen problémákra is felkészült.

Mindig célszerűbb megelőzni a bajt, mint maga a bajt kezelni. Rengeteg választék van már a sport alá-öltözetekből, melyek bőrbarát anyagból készültek, kialakítása is olyan, hogy a varrások nem dörzsölnek, és olyan speciális anyaguk van, amely elvezeti az izzadságot, és egyszerűen szabadnak érzi magát tőle a test. Az edzésmunkát nagyban segíti, ha a test komfortosan érzi magát. Egy ideig én is csak legyintettem ezekre, hogy csak pénzkidobás, meg hát mit nekem ilyen ruha, megy az anélkül is. Be kellett látnom, hogy bizony-bizony van benne valami. Érdemes megfontolni. Kellemetlen érzés, ha egy ilyen apró csetlő dolog miatt kell félbeszakítani az edzést, miközben a szíved vinne előre. A legnagyobb tanulsága az ilyen dolgoknak, hogy érdemes belevinni a tudományt is a felkészülésbe, naprakésznek lenni az ilyen dolgokban. Ezek olyan alapdolgok, mint a táplálékkiegészítők. Célszerű feszes (kompressziós) fajtát választani, amely rásimulva a testre mintegy második bőrréteget képez, így a többi ruharéteg azon dörzsölődik és nem a saját bőrünkön. Így szinte már csak az szab határt az edzésünknek, hogy mennyire fáradunk el benne, és megóvjuk az egyik legláthatóbb kincsünket: A bőrünket.

Use Facebook to Comment on this Post